27 March 2012 Scris de:

Încă nu ai renunţat la televizor? în regia lui Virgiliu Gheorghe

Revrăjirea lumii este pentru cei care încă nu au găsit argumentele exterioare, convingerile interioare sau curajul să renunţe la televizor. Ceilalţi sigur nu vor dori să o citească, acesta fiind o dovadă clară a “magiei” micului ecran.

Titlul te poate induce în eroare, dar subtitlul ( De ce nu mai vrem să ne desprindem de televizor) instigă curiozitatea, relevând faptul că nu este vorba de o carte de ficţiune şi nici de un manual de magie neagră/ albă/ roz bombon sau de care doriţi şi nici un manual despre cum să puneţi stăpânire pe lume. Este o carte care trebuie să vă convingă să vă reciclaţi televizorul, definitiv!

Cartea vine ca o continuare la un alt volum de-al autorului Virgiliu Gheorghe şi anume, Efectele televiziunii asupra minţii umane şi cum să ne creştem copiii în ziua de azi, dar nu este o precondiţie să o fi citit. Revrăjirea lumii este de sine stătătoare, dar necesită un dicţionar alătur şi un bagaj mediu de cunoştinţe în domeniul psihologiei, neurologiei şi poate, o lectura a Istoriei religiilor a lui Mircea Eliade.

“Vizionarea TV ii determina pe oameni sa se raporteze la televiziune ca la o instanta de ordin religios. Televiziunea instituie in societatea mediatica o realitate asimilabila templului din religiile idolatre”

Da, într-adevăr, cartea face multe referiri religioase, dar, în acelaşi timp, oferă şi exemple lucide şi cazuri foarte cunoscute de violenţă, pierdere  a controlului care pot fi puse pe seama vizionării TV. Ideile lui Vergiliu Gheorghe, se regăsesc în toate cărţile sale în care abordează efectele televiziunii asupra mentalului uman (Pornografia, maladia sex. XXI şi Efectele micului ecran asupra minţii copilului) duc alienarea provocată de mass-media la un alt nivel şi prin argumente de ordin ştiinţific pot face chiar şi persoana cea mai sceptică să vadă manipularea din spatele “ecranului frumos colorat”.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
Încă nu ai renunţat la televizor? în regia lui Virgiliu Gheorghe, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

Etichete: , , , ,