27 March 2012 Scris de:

A refinanța ori ba. Asta-i întrebarea!

Înainte de a intra în meandrele refinanțării, nu pot să nu mă opresc asupra unei zicale, care, de când am citi-o pur întâmplător pe net, a reușit să-mi treacă inima prin răzătoare: “Crezi că ești liber? Încearcă să pleci undeva fără bani!” Dacă are efect sau nu asupra celor care parcurg aceste rânduri, nu știu. Există locuri, și da, ne gândim la natură.

Dar restul? Cum ne descurcăm într-un mediu în care lăcomia e mai răspândită decât peisajul? Cum să rămânem cumpătați când tacticile maligne ale consumerismului ne pun la dispoziție ditamai coșul de cumpărături, când noi am coborât la magazin după un litru de lapte?

Ajungem, astfel, la nevoi. La alegerea de a umple coșul respectiv cu alte produse înafară de acel lichid alb-gălbui secretat de glandele mamare ale femelelor mamifere. Lăsând metaforele deoparte, la achiziționarea unui produs de care ai avut sau nu nevoie. Să presupunem că ai un credit la bancă și ai vrea să îl achiți (păstrând condițiile actuale de creditare) însă cu o rată mai mică. Asta presupune, de fapt, refinanțarea.

Avantajele sunt considerabile. În primul rând, după ce ai reușit să scapi de creditul respectiv, e imperativ să fii atent la dobânda noului credit. Aceasta trebuie să fie mai mică decât a creditului anterior. Nu te grăbi să iscălești hârtiile cu clauze de-o șchioapă, e foarte probabil să ai surprize, nu tocmai plăcute, la prima factură venită prin poștă. Analizează, deci, cu atenție clauzele.

Termenul mai lung de plată, e, de asemenea, un avantaj. Pentru că ai posibilitatea să-l prelungești până la perioada maxim acordată de bancă. Alte avantaje? Un echilibru financiar mai bun, schimbarea monezii în care e acordat creditul, o sumă împrumutată mai mare, și, nu în ultimul rând, economisirea prețiosului timp: poți include mai multe credite într-unul singur.

Dezavantaje? Cea mai mare “bilă neagră” e tocmai nesiguranța. Dacă ești omul indispensabil la locul de muncă, e în regulă, somnul nu te va ocoli. În schimb, dacă siguranța zilei tale de mâine se aseamănă cu certitudinea meteorologilor asupra vremii, e bine să reflectezi puțin înainte de a te îndatora. Un alt dezavantaj e cel al comisionului de rambursare a creditului de refinanțare (poate crește până la 10%!)

Privită îndeaproape, refinanțarea e o soluție practică, care va alunga puțin din suflul datoriilor pe care le simți în ceafă. Șă ne gândim, totuși, și la cealaltă perspectivă: vei putea face față până la capăt?

Sursă foto: Ben Heine

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)
A refinanța ori ba. Asta-i întrebarea!, 4.6 out of 5 based on 5 ratings

Etichete: , , , ,

  1. anamaria.radu a scris pe 28 March 2012

    Roxi, frumos articol.
    Atentie la detalii, totusi. “A refinanta ori ba.” nu e intrebare:)

  2. Roxana Muntean a scris pe 28 March 2012

    Mulțumiri!
    Eu acum mi-am dat seama! O să fiu mai atentă!:)