22 November 2011 Scris de:

Şcoala de Blog revine!

Scoala de Blog 2011

După ce în vară am avut o experienţă plăcută în urma stagiului de practică pe care l-am organizat în cadrul Şcolii de Blog, ne-am spus că mai mulţi studenţi timişoreni ar trebui să intre în contact cu domeniul comunicării online. Am considerat că primii dintre aceştia ar trebui să fie viitorii specialişti în comunicare, relaţii publice şi jurnalism, bineînţeles, fără a exclude alţi tineri pasionaţi de online.

Ca urmare, în urma unei mobilizări iniţiate de Cristina am pus din nou în funcţiunele rotiţele Şcolii de Blog, entuziamaţi fiind şi de feedback-ul pe care l-am primit la Brussels în cadrul conferinţei unde iniţiativa a fost prezentată ca bună practică socială.

Aşadar, decembrie vine cu o nouă ediţie a Şcolii de Blog care se va desfăşura în perioada 7-21 decembrie şi va fi găzduită de Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii “Politehnica” din Timişoara. La fel ca şi în cazul primei ediţii, pregătim o serie de 4 workshop-uri pentru o “clasă” de 15 “elevi”. Temele urmează să le anunţăm cât de curând, însă ne-am făcut un obiectiv din a acoperi noţiunile elementare de blogging şi a oferi participanţilor posibilitatea de a exersa blogging-ul atât “la clasă” cât şi îndeplinind temele de casă pe care le vor primi la finalul fiecărei ore de blog.

Începând de astăzi am dat drumul la înscrieri. Dacă studiezi la un profil de comunicare, relaţii publice sau jurnalism în Timişoara şi blogging-ul este un domeniu despre care ai auzit şi ţi-a stârnit interesul, Şcoala de Blog este cea mai sigură cale de a te iniţia în domeniul comunicării online.

Aşteptăm pe adresa inscrieri@scoaladeblog.ro ”dosarul” de înscriere care va trebui să cuprindă un prim paragraf care să descrie experienţa ta de până acum cu online-ul în special şi cu blogging-ul în particular şi un al doilea paragraf în care să ne prezinţi planurile tale în calitate de absolvent al Şcolii de Blog. Convinge-ne că meriţi să fii printre cei 15 participanţi ai Şcolii de Blog!

Vrei să ştii cum stai cu cunoştinţele de blogging? Încearcă testul nostru de blog!

Etichete: , , , ,

 1. Școala de Blog 2011 « CristinaTM a scris pe 22 November 2011

  [...] Adevăru-i că mi-ar fi plăcut să aibă cine să mă învețe și pe mine cum stă treaba, nu să mă zbat să descopăr singură. Noroc am avut cu Dan (mulțumesc de răbdarea cu care răspunzi la întrebări stupide, hehe), dar și el a apărut destul de târziu în poveste. Pentru cei care acum sunt la început de drum e mai simplu. Există tot felul de site-uri și platforme ajutătoare și, mai presus de toate, există Școala de Blog. [...]

 2. Emi a scris pe 22 November 2011

  pacat ca nu ma incadrez..

 3. Alex Albu a scris pe 23 November 2011

  Nu-i nimic, poate cunoști pe cineva care se potrivește profilului. Sau poate poate ajunge vestea prin tine la cineva care se încadrează :)

 4. [...] Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul dedicat evenimentului. [...]

 5. Horia a scris pe 25 November 2011

  Fraţilor, urmează să facem mâine poimâine “şcoala de cum-să-mâncăm-fără-să-ne-muşcăm-limba” sau de “mers-la-toaletă-pentru-avansaţi”, în ritmul ăsta. Mi se pare trist că tot mai mulţi oameni se lasă prinşi în capcane precum bloggingul, cu o forma atrăgătoare, dar de multe ori lipsite de conţinut, fenomene cărora totuşi li se acordă o din ce în ce mai mare importanţă, se fac şcoli, cursuri, workshopuri, există specialişti, experţi şi aşa mai departe. Toate aceste lucruri nu fac decât să depărteze oamenii de viaţa adevărată, să-i alieneze, să le îndoape egoruile cu o substanţă foarte nocivă şi vicleană, reprezentată de această formă de manifestare a sinelui, prin blogging, după cum văd că este ea practicată de unele persoane.
  Pentru cine se scriu toate aceste articole, cu subiecte gen gutuile-bunicii, ce fructe mi-au plăcut mie când eram mic, 10 prostii pe care le-am făcut în viaţă, gafa mea de ieri şi aşa mai departe, care sunt promovate şi par să umple spaţiul online “de calitate”, şi pentru care se organizează aceste şcoli?
  Doar pentru că există mulţi adepţi, nu înseamnă că mişcarea aceasta este una bună – pe principiul două sau mai multe greşeli nu formează niciodată ceva corect…
  Eu înţeleg că e vorba de libertatea de exprimare, că nimeni nu face nici un rău nimănui, că nu staţi în calea nimănui, că nu este nimeni obligat să citească sau să fie adept al acestor lucruri, însă mi se pare oarecum revoltătoare direcţia în care o iau lucrurile între oameni, activităţile lor, temele şi motivele pe care aceştia discută şi ajung să petreacă timp şi să se întâlnească. Unde sunt ocupaţiile de altă dată, obiceiurile vechi şi sănătoase cu care au trăit cei dinaintea noastră? Doar pentru că astăzi avem la dispoziţie mijloace noi de exprimare, înseamnă că trebuie să ne lăsăm păcăliţi de acestea şi să nu le folosim în beneficiul nostru? Totuşi, printre bloggeri sunt oameni ce au pretenţia bunului simţ şi a unei înclinaţii spre cultură, însă faptul că umplu paginile lor cu tot felul de articole lipsite de interes, prea personale, irelevante îi coboară şi nu îi duc nicăieri. De ce nu faceţi o “şcoală de scris”, de creativitate, de proză, de poezie, de ce trebuie să fie blogging? Oricum, multe dintre lucrurile enumerate anterior nu se pot învăţa, practica în şcoli, nu există o metodă pentru ele, sunt lucruri bazate pe simţuri, nu atât pe raţiune. Există arte şi există jurnalism, cu ce vine bloggingul nou şi folositor?
  Ţara arde şi baba se piaptănă. Şi oamenii care totuşi ŞTIU să scrie încep s-o ia pe căi greşite, să se piardă în superficialitatea şi nonsensul reprezentat de dependenţa de online. Din ce în ce mai puţine idei valoroase şi demne de consemnat, din ce în ce mai multă maculatură, iar online-ul cred că poate fi pe bună dreptate supranumit “raiul maculaturii” – oricine o poate produce aici.
  Aşa văd eu lucrurile şi aceasta este părerea mea despre tot acest fenomen de blogging, considerat mai în general sau în particular, din părerile pe care mi le-am format observând pe unii “experţi” în blogging.

  La modul general, văd că în ultima vreme există tot felul de şcoli întru dezvoltarea unor abilităţi personale care n-au cum să apară peste noapte, care fie sunt posedate de cineva, fie nu. Şcoala de ţinut discursuri, şcoala de comunicare, şcoli în care te învaţă cum să minţi mai bine la interviuri şi aşa mai departe. În trecut nu cred să fi existat discipline speciale pentru astfel de lucruri, iar oamenii care au avut ceva de spus, au făcut-o foarte bine, fără a se duce la o “şcoală specială”. Abilităţile, dacă şi le-au dezvoltat pe parcurs, au făcut-o indirect, ca produs al altor activităţi ce combinau şi implicau mai multe aspecte, dar nu cred să fi fost organizate şcoli pentru aceste lucruri “mărunte”, naturale, dar care încearcă să fie forţate, prin abordări de acest gen.

 6. Alex Albu a scris pe 26 November 2011

  Horia, ar trebui să blamăm și universitățile care au înființat secții de comunicare și relații publice? Până la urmă nu sunt “ocupații de altădată”. Punem la zid și internetul dacă tot suntem la subiect? Adică de ce să ne oprim la blogging?

  Atunci când comunicarea ia noi forme, specialiștii care au responsabilitatea să comunice, fie în nume propriu, fie în numele unei instituții, organizații sau companii, trebuie să știe cum să o facă corect. Până la urmă Școala de Blog este doar o ocazie de a exersa scrisul, procesul de perfecționare în domeniul comunicării fiind unul continuu.

  Observ că ai un blog pe care scrii; dacă ești o persoană autodidactă, bravo ție! Alții consideră că își pot îmbunătăți abilitățile de exprimare în procese de învățare bazate pe interacțiune.

  Dacă ai într-adevăr o problemă, nu cred că existența Școlii de Blog este aceea.

 7. [...] de la Dream Production (cei care administreaza platforma blogu.lu) revin cu cel de-al doilea an al Scolii de Blog si va invita sa participati la atelierele atent construite de Richie, Corina, Lexu si Cristina. [...]

 8. [...] Şcoala de Blog revine! [...]