6 February 2010 Scris de:

Visul “frumos” din liceu

Un proaspăt absolvent de liceu se bucură când află că a intrat la facultate. Cu sau fără plată, nu mai contează, căci posibilităţile sunt cunoscute. Şansa de a urma o facultate la buget este direct proporţională cu media de admitere. Cum notele la liceu sunt şi ele direct proporţionale cu bunul simţ, nivelul de muncă sau gradele de rudenie ori amiciţie dintre profesori şi părinţi, prieteni, cunoştinţe şi nu neapărat cu nivelul de pregatire al elevului, înţelegem de ce, pe parcursul anilor de facultate, au loc multe răsturnări de situaţii: mulţi dintre cei care intră primii, pe parcurs ajung la finalul listei şi invers.

Studenţia este percepută în două moduri: concurenţă sau distracţie. De aici deducem că există două categorii de studenţi: cei care doresc să obţină rezultate bune, deci să se menţină la buget, eventual să ia şi bursă şi cei care abia aşteptau să scape de sub tutela părinţilor pentru a avea libertate maximă.

Indiferent în ce categorie se încadrează un student, condiţia necesară realizării scopului principal – distracţie sau învăţătură – este aceea de a avea unde să locuiască. Însă pentru a-şi petrece mult timp prin cluburi şi pe la petreceri, banii reprezintă o a doua condiţie. Care ar fi concluzia? Doritorii de note mari au avantaje financiare, pe când cei care urmăresc doar să îşi trăiască viaţa din plin, vor face o mare gaură în bugetul familiei.

Să urmărim o zi din viaţa unui student: se trezeşte devreme, se duce la bucătărie. Îl întâmpină un miros plăcut de cafea. Serveşte micul dejun, apoi soarbe cafeluţa fierbinte, cu ochii întredeschişi. Se întremează cu un duş cald, îşi face un program pentru ziua respectivă şi îşi începe activitatea. Scrie, citeşte, vizionează emisiunea preferată pe Discovery, iese la o plimbare, un film, un suc în oraş cu colegii. Pauzele de masă sunt adevărate “ritualuri”, cu unele excepţii, bineînţeles. Frecventează în mod regulat facultatea, fiind în permanenţă la curent cu toate noutăţile şi informaţiile necesare.

Biblioteca este, pentru el, un loc minunat, unde poate studia în linişte şi care îi oferă materiale utile în vederea unei documentări în orice domeniu. Mijloacele de transport în comun îi asigură căldură pe timp de iarnă, iar vara un efort mai mic de deplasare, plus marele avantaj: gratuitate. Seara se delectează cu ultima carte împrumutată. Când se apropie ora 00:00, se pregăteşte de un somn cu adevărat odihnitor.

Cum sună? Prea frumos ca să fie adevărat? Din fericire, pentru un student care îşi doreşte un stil de viaţă sănătos, descrierea se potriveşte.

Dacă urmărim o zi din viaţa altui student, ar suna cam aşa: abia întors din oraş ori după vizionarea unor filme sau jocuri pe calculator, adoarme spre dimineaţă. Se trezeşte după orele 12:00, nemaisuportând soarele care îi străpunge geamul, agitând-ul. Încă o oră leneveşte în pat, gândindu-se dacă mai are rost să meargă la facultate sau nu. Îşi construieşte în minte alte posibilităţi de recuperare a seminariilor sau cursurilor, găseşte imediat soluţii, îşi prepară o cafea şi începe să butoneze telecomanda: poate poate îi vine vreo idee. Cu ce să-şi umple timpul până la următoare petrecere? Imediat începe să simtă şi foamea, dar care trece rapid cu o shaorma sau un menu de la McDonald’s. Cele câteva kilograme cumulate în plus nu îl sperie, pentru că nimic nu îi poate îngrădi plăcerea de a savura o mâncare cu multe grăsimi, E-uri şi ulei ars îmbibat în cartofii gustoşi.

Deplasarea este facilitată de taxiuri, că doar n-are rost să îngheţe în staţia de autobuz sau să transpire mergând pe jos, mai ales când vizitează facultatea, cu scopul de a avea măcar prezenţele necesare pentru promovarea seminariilor. Examenele mai puţin contează, că doar colegii silitori sunt drăguţi să îi şoptească şi lui.

Cum sună această desriere? Parcă mai aproape de realitate, că doar asta e viaţa de student la care mulţi visează.

Tu cum îţi trăieşti studenţia?

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Visul "frumos" din liceu, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Etichete: ,

  1. Cristina a scris pe 11 February 2010

    Oricare din cele doua variante e mai buna decat sa fii student, dar sa si lucrezi (eventual in alta tara), sa incerci sa-ti construiesti o cariera la o varsta frageda intr-una din cele mai mari companii din lume, sa iti folosesti concediul doar pentru sesiuni, sa te milogesti de profesori sa te inteleaga (pentru ca a fost o sansa unica pe care nu o puteai refuza), sa stai de vorba cu parintii printre cursuri si alergand pe la facultate (care nici nu stii exact unde sunt salile de examinare sau cum arata profesorii), poate poate se termina odata mai repede totul.

    Asa ca, oricare ar fi varianta (autobuz,taxi,cluburi,biblioteca) exista totusi o posibilitate de socializare si un prilej sa ramai acolo intr-un loc al tau.

    Bucurati-va de facultate ca dupa urmeaza calvarul… sunt ultimele faze ale copilariei care nu merita irosite aiurea.