12 December 2009 Scris de:

What happens in Vegas stays on Twitter, dar la noi unde se ciripeşte?

Există întotdeauna o întrebare care pluteşte pe buzele tuturor când vine vorba de social media. Este un moft? Sau este o adevărată revoluţie? Poate mulţi au văzut deja videoclipul, însă ce îl face atât de valoros este faptul că oferă nişte numere sau statistici. Date precum faptul că Ashton Kutcher şi Elen DeGeneres  au mai mulţi ‘urmaritori’ pe Twitter decât populaţia Irlandei, Norvegiei şi Panama la un loc.

Teoria microbloggingului

Putem afirma, aşa cum sugerează şi numele, (şi cu o uşoară tentă de naivitate, bineînţeles) că microbloggingul este la fel ca bloggingul, doar că mai ‘mic’. (because smaller is better!). Caracteristicile definitorii includ: o reţea personală, trimiterea şi vizualizarea de mesaje cu un anumit număr de caractere, editarea şi trimiterea mesajelor prin anumite dispozitive: de pe telefonul mobil, de pe computer sau prin SMS.

Pentru ce poate fi folosit microblogul?

 • Branding Personal
 • Feedback
 • Ştiri, informaţii
 • Reţea socială
 • Trafic direct
 • Evenimente, întâlniri
 • Business: comunicare cu clientul
 • Suport în strategie media personală: voturi pt articole, vizite pe blog

Twitter – prima reţea de microblogging din lume

Foarte popular cu celebrităţile, media şi business-ul, Twitter este o platformă de microblogging, bazată pe răspunsuri de 140 de caractere  la simpla întrebare ‘What are you doing?’.

Lansat în 2006 de către Jack Dorsey, Twitter a câştigat repede popularitate la nivel mondial, câştigând milioane de utilizatori în fiecare zi. Nielsen.com a mirosit parca succesul Twitter, acordandu-i titlul de cea mai cunoscută reţea socială din 2009, luând-o înainte şi surioarei Facebook.

Aplicaţii

Ce face Twitter atât de popular este mai degrabă numărul mare de aplicaţii puse la dispoziţia utilizatorului, care eclipsează uneori ideea de Twitter în sine. Printre cele mai populare sunt:

Twitpic – nota 10 cu *, cu un număr de 1,236,828 vizitatori unici în ianuarie 2009, este o aplicaţie ce permite traficul de poze prin intermediul Twitter. Locul următor e ocupat de TweetDeck, aplicaţie de sine stătătoare, disponibilă şi pentru telefon, care uşurează urmărirea numeroaselor tweet-uri care vin şi pleacă de la un utilizator. Mai mult, are numeroase posibilităţi de afişare, după dorinţele utilizatorului.

Altă aplicaţie populară, Digsby, cu 233,472 vizite pe luna, se vrea a fi 3 în 1, sau multitasking, pentru că centralizează emailul, IM şi conturile pe reţelele sociale într-o singură aplicaţie pentru desktop. Cele mai populare aplicaţii pentru Twitter, sute la număr, pot fi găsite aici.

Ce se scrie pe Twitter?

Ca pe orice reţea socială, oricine s-ar aştepta să găsească mult spam. Un studiu din 2009 realizat de Pear Analytics, care a analizat 2000 de tweeturi, a concis că un procentaj foarte mare este ocupat de conversaţii şi de pălăvrăgeală. Poate că pe asta se bazează şi scepticii care afirmă că ‘Twitter este o pierdere de timp’ (sau poate că nu).

[Poza: Wikipedia]

Cum se pot prelua mesajele de pe Twitter?

Consumatorii de internet au numeroase conturi pe reţele sociale, în plus citesc bloguri şi scriu pe blog. Actualizarea tuturor profilelor necesită din ce în ce mai mult timp. Twitter oferă posibilitatea de a interconecta blogul, cu reţele sociale şi cu servicii de instant messaging, informaţia postată pe Twitter fiind actualizată simultan pe celelalte reţele.

Cele mai utilizate şi cunoscute posibilităţi ar fi: actualizarea statusului de Facebook şi Twitter simultan, prin Tweetdeck, actualizarea profilului pe LinkedIn, folosirea celor mai recente ‘tweeturi’ ca şi status pe Yahoo Messenger/Google Talk, sau, mai nou, posibilitatea de a interconecta servicii de online radio de genul Last.fm. Lanţul poate continua, acestea fiind doar câteva exemple. Asta da eficienţă, domne!

În fine, pentru începători, un mic tutorial: Twitter in Plain English

În România se ciripeşte pe Cirip

Lansat în martie 2008 de către Timsoft Timişoara, platforma de microblogging Cirip a fost definită încă de la început drept o platformă destinată educaţiei şi businessului. Inspirat de Twitter, Cirip se distanţează încă de la început prin scopul pe care şi-l propune.

Facilităţi oferite de Cirip, în plus faţă de Twitter

Deşi privit la început cu scepticism de către români, Cirip a reuşit, încetul cu încetul să câştige simpatia utilizatorilor prin serviciile pe care le-a dezvoltat. Bineînţeles că Cirip a fost inspirat de Twitter, însă are câteva servicii de care Twitter nu dispune:

 • Interfaţa in română, engleză, germană
 • Grupuri private si publice, dar şi de business
 • Integrarea de elemente multimedia in mesaje: imagini, audio, video, prezentări
 • Monitorizare de feeduri RSS – de bloguri/site-uri/reţele sociale
 • Posibilitatea de a primi gratuit, pe mobil, toate mesajele pe care le introduce un anume utilizator urmărit.
 • Posibilitatea de a crea grupuri PRO

Aplicaţiile Cirip

Deşi nu în număr atât de mare precum aplicaţiile Twitter, şi mesajele de pe Cirip se pot trimite în mai multe moduri:

 • Online
 • Prin SMS
 • Yahoo Messenger sau Google Talk
 • Ciripfox ( inspirat de Twitterfox, extensie pentru browserul Mozilla Firefox)
 • Gadget IGoogle
 • De pe telefonul mobil prin:
 1. iCirip
 2. Cirip mobbIQ
 3. Mofuse.mobi

Cum se poate prelua informaţia de pe Cirip?

La fel cum Twitter se poate integra uşor cu alte reţele sociale şi siteuri, şi Cirip se poate conecta cu Twitter, dar şi viceversa. Prin cirip2twitter se poate scrie simultan de pe Cirip pe Twitter, iar pentru cei care preferă Twitter, există twitter2cirip, prin care mesajele de pe twitter apar şi pe Cirip. Excepţie fac mesajele către alţi utilizatori. În plus, există posibilitatea de logare pe Cirip prin contul de Twitter. Util, nu-i aşa?

Câţi români tweetuiesc/ciripesc?

Conform unui sondaj online realizat de Cristian Manafu, la care au răspuns 459 de utilizatori, se pare că majoritatea sunt tineri, sunt internauţi, şi că 10 % din aceştia folosesc Cirip. Mai mult date aici.

Twitter sau Cirip?

Personal, nu cred că pot opta pentru una dintre cele două platforme. Da, Twitter e mai cunoscut, are o grămadă de aplicaţii, dar nici Cirip nu e de ignorat, dispunând de servicii originale. Le-aş plasa pe picior de egalitate. Soluţie: folosirea în paralel a celor doua platforme.

Cert este că microblogul ‘is the new thing’, aşa că important este să fie folosit în mod inteligent, fie că se numeşte Twitter sau Cirip. Aşa că:

Tweet / Ciripeşte

Tweet/ Ciripeşte

Tweet/ Ciripeşte

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.7/5 (6 votes cast)
What happens in Vegas stays on Twitter, dar la noi unde se ciripeşte?, 4.7 out of 5 based on 6 ratings

Etichete: , , , ,

 1. sorinel a scris pe 8 January 2010

  In cirip faci check pe casuta posteaza pe Twitter si mesajul tau apare pe ambele retele, Nu trebuie sa alegi Cirip de 2 in 1. Pe bune follow me http://www.cirip.ro/u/sorinel