12 December 2009 Scris de:

gandul.info vs. timesonline.co.uk- Cat costa calitatea informatiei?

Ambele site-uri sunt versiuni online ale unor cotidiene generaliste din Romania, respectiv Marea Britanie. În timp ce gandul.info are un public naţional, popularitatea timesonline.co.uk depăşeşte spaţiul Regatului Unit şi asta nu datorită vechimii lor, ci a prestigiului versiunilor tipărite.

vs.

Am să încerc în cele ce urmează să le analizez pe cat posibil obiectiv, dupa criterii pe care le- am considerat in mod  subiectiv, relevante.

Vechime: gandul.info există pe piaţă din 2005 şi a aparut odată cu cotidianul Gândul,  faţă de timesonline.co.uk, care are deja 10 ani şi se înscrie în circuitul internaţional.

Publicul ţintă este acelaşi pentru ambele site- uri: oameni cu vârste între 25 şi 60 de ani, majoritatea absolvenţi de studii superioare. Conform www.websiteoutlook.com , gandul.info are o medie de  peste 60 de mii de vizitatori unici pe zi, adică de 40 de ori mai puţini decât timesonline.co.uk(aprox. 2. 400.000), demonstrând credibilitatea net superioară a site- ului britanic în rândul cititorilor.

Traficul gandul.info este subordonat versiunii online a unui tabloid românesc, mai exact cancan.ro , ocupând locul 9 în secţiunea Ştiri/ Mass- Media a site- ului www.trafic.ro , în timp ce timesonline.co.uk depăşeşte cu mult thesun.co.uk, ceea ce spune multe despre preferinţele românilor dornici de informare.

Valoare: timesonline.co.uk înseamnă 5 milioane de dolari, sumă ce are infinit mai puţine zerouri decâ averea declarată a lui Rupert Murdoch, iar gandul.info aproximativ 1 milion de dolari, de 4 ori mai puţin decât ultima achiziţie imobiliară a “mogulului”  protv- ist Sârbu.

Design/ Facilităţi: Nu impresionează niciunul prin grafică, dar site- ul britanic pare ceva mai organizat. Am încercat să ajung la o ştire din domeniul artei pe ambele site- uri: pe timesonline.co.uk am “zărit” categoria Arts&Ents imediat ce am intrat pe pagina de start, în timp ce gandul.info mi-a dat bătăi de cap pentru început, deoarece ceea ce căutam eu se regăsea la Recomandarile Gandul.

Concluzii neavizate: De fiecare dată cand am intrat pe gandul.info nu am analizat culoarea casutelor de stiri pentru ca am preferat sa ma concentrez asupra editorialelor lui Cristian Tudor Popescu si de fiecare data cand am “vizitat” timesonline am urmarit diferentele dintre presa britanica si cea romaneasca. Ceea ce am incercat eu aici a fost doar un efort mai mult sau mai putin reusit de a observa dincolo de cuvinte.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
gandul.info vs. timesonline.co.uk- Cat costa calitatea informatiei?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Etichete: , , , ,

  1. Tomck@t a scris pe 13 February 2010

    Imi place ca ai comparat “prestigiosul” ziar britanic tocmai cu… Gandul! Ce-i drept, asa as fi facut si eu. Dar ma-ntreb ce valoare ar avea Gandul fara CTP? …