9 December 2009 Scris de:

Lupta rețelelor de socializare: neogen.ro vs hi5.com

Neogen.ro și hi5.com sunt două dintre rețele de socializare disponibile utilizatorilor Internetului, foarte populare între utilizatorii din România. Astfel, în topul preferințelor românilor, hi5 se află pe locul 5, în timp ce neogen este situată pe locul 26.

De unde vin utilizatorii?

Conform unei analize publicate pe site-ul www.alexa.com, 85.5% dintre utilizatorii neogen provin din România. Pe locul doi se situează un procent de 4.5% din Italia, însă având în vedere numărul mare de români existenți în această țară, putem presupune că utilizatorii sunt tot români. Acest raționament este valabil și pentru Spania, de unde provine un procent de 1% dintre utilizatori. Totuși, putem presupune că există și utilizatori care nu cunosc limba română deoarece engleza este de asemenea disponibilă pentru membrii neogen.

Fiind un site internațional, hi5 are utilizatori în toată lumea, motiv pentru care site-ul hi5 poate fi utilizat în 52 de limbi. Conform site-ului menționat anterior, www.alexa.com, cu un procent de 6.8%, românii se află pe locul 5 în topul utilizatorilor hi5.

Cine sunt utilizatorii?

Vârsta

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani reprezintă principalii utilizatori ai rețelei hi5 (22%) și un procent mare al celor ce utilizează neogen. Pe neogen persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani reprezintă majoritatea utilizatorilor, aceștia fiind prezenți pe hi5 într-un procent destul de mic. În ceea ce privește utilizatorii de Internet cu vârsta 35+, sunt foarte puțin prezenți atât pe hi5, cât și pe neogen.

Genul

Dintre utilizatorii hi5-ului, 59% sunt bărbați, iar 41% femei (http://www.hi5networks.com/advertise/audience.html). Situația este asemănătoare pentru neogen. Și aici sunt mai mulți utilizatori bărbați decât femei.

Educația

Faptul că majoritatea utilizatorilor ambelor rețele de socializare, hi5 și neogen, au absolvit studii superioare sau sunt pe punctul de a absolvi nu este o surpriză. Totuși, luând în considerare faptul că hi5-ul este utilizat cel mai frecvent de către persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, nu trebuie să ne surprindă că persoanele cu studii medii sau care urmează un program de studii superioare reprezintă un procent mai mare decât în cazul rețelei neogen.

Cum le găsim?

Internetul este o lume magică în care cuvintele ne conduc la ceea ce dorim să găsim. În cadrul motoarelor de căutare, sintagma „hi5” este utilizată cel mai des pentru a găsi rețeaua hi5. În schimb, în cazul neogen, sintagme precum „noi2” sau „noi2 neogen” sunt folosite cel mai adesea. Explicația acestui fapt stă în conținutul site-urilor: neogen, spre deosebire de hi5, are o rubrică specială de matrimoniale (de unde și frecvența sintagmei „noi2).

În cadrul secțiunii Căutare sau a secțiunii Noi2, utilizatorii pot identifica persoanele cu care doresc să intre în legătură conform unor criterii foarte precise:

 • sex
 • vârstă
 • țara de proveniență
 • orașul
 • studii
 • starea civilă

Mai mult, utilizatorii pot seta filtre precum greutatea și înălțimea persoanei cu care doresc să interacționeze și pot solicita poze ale acesteia.

Rețeaua hi5 nu are această funcție de agenție matrimonială. Pe hi5 membrii se cunosc în funcție de imaginea de profil.

Cum se fac banii?

Top101 este o altă secțiune specială a site-ului neogen, care nu are corespondent în hi5. Aceasta presupune în esență un concurs lunar de frumusețe/fotogenie, separat pentru băieți și fete, câștigătorii fiind declarați staruri neogen și puși cap de afiș la secțiunea Top101. Pentru a câștiga concursul, utilizatorii trebuie să adune cele mai multe voturi într-o lună. Însă cum în viață totul se raportează la bani, situația e valabilă și pe neogen: votarea se realizează prin sms, tarifurile fiind următoarele:

 • 10 voturi 0.7 euro fără TVA
 • 20 voturi 1 euro fără TVA
 • 80 voturi 3 euro fără TVA

Având în vedere cele prezentate mai sus, putem spune că am identificat una dintre metodele prin care neogen produce profit.

Hi5-ul în schimb are o listă mult, mult mai variată de a obține profit. Hi5-ul îți oferă posibilitatea de a oferi cadouri, de a deține diverse obiecte în cadrul jocurilor pe care le joci și de a folosi anumite aplicații. Totul depinde de numărul de monede pe care le ai, iar monedele costă:

 • 80 monede 1.19 euro
 • 160 monede 2.38 euro

Ce vedem pe site?

În ceea ce privește aspectul vizual, hi5 este net superior neogen-ului. Hi5-ul îți pune la dispoziție o gamă variată de design-uri pentru profilul tău. Mai mult, poze din propriul calculator pot fi utilizate pentru a crea design-uri pe care utilizatorul îl dorește. Aceste aspecte fac crearea profilul foarte atractiv și crearea sa foarte distractivă.

La polul opus se află neogen. Aici nu ai nici o posiblitate de modificare a design-ului, profilul rămânând monocrom (alb+gri nu e culoare) și lipsit de acea sclipire ce caracterizează hi5-ul (la figurat și uneori la propriu).

Ce mai e la fel?

Ambele rețele permit încărcarea de poze, video și apartenența la grupuri. Membrii ambelor rețele au posibilitatea de a comunica prin intermediul mesajelor și a comentariilor, fie la poze, fie la profil. Grupurile, în cazul hi5, sau cluburile, în cazul neogen, permit membrilor să se grupeze în funcție de interese, opinii etc.

Care e faza cu mica publicitate?

Mica publicitate este o funcție prezentă la ambele rețele. Apare totuși o diferență în ceea ce privește poziționarea acesteia. În cadrul neogen mica publicitate este importantă, secțiunea având un buton special în meniul de profil pentru adăugarea anunțului și un buton bine evidențiat în meniul principal (Neobizz), pentru a verifica toate domeniile de mică publicitate.

Pe hi5, butonul pentru mica publicitate este mai puțin vizibil. Personal nici nu știam că există până astăzi, deși folosesc hi5-ul de 3 ani deja.

Concluzii

Neogen este o rețea complexă, care oferă destul de multe posibilități utilizatorului și este uşor de utilizat. Consider că numărul mare de utilizatori, provenind în principal din grupa de vârstă 25-34 de ani, este dat de funcția de matrimoniale pe care o are rețeaua.

Punctul slab al neogen este interfața deoarece nu este atractivă deloc. Dacă aceasta ar fi modificată, cred că rețeaua ar fi utilizată de către un număr și mai mare de persoane.

Hi5-ul este prima rețea de socializare pe care am folosit-o și de aceea mi-a fost greu să fiu obiectivă. Hi5-ul are numeroase puncte bune, dar cel mai mult aș putea spune că îmi place designul pentru că pot să-l fac tot timpul roz.

Un dezavantaj din punctul meu de vedere este acela că administratorii au tot timpul ceva de schimbat la hi5. Nici nu apuci bine să te acomodezi cu o versiune, că o și îmbunătățesc. Plus că uneori îmbunătățirile aduc și scoaterea anumitor funcții, cum ar fi cea de chat care a dispărut complet.

În concluzie, vor exista mereu diferențe și asemănări între hi5 și neogen doarece ambele sunt rețele de socializare. Sper doar ca analiza mea să vă ofere o imagine ceva mai clară asupra avantajelor și a dezavantajelor fiecăruia. Și dacă nu vă puteți hotărî, încercați-le pe amândouă pentru că e foarte ușoară crearea unui profil.

P.S. La mine lupta a fost câștigată de hi5. Doar asa, informativ :P

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 3.6/5 (5 votes cast)
Lupta rețelelor de socializare: neogen.ro vs hi5.com, 3.6 out of 5 based on 5 ratings

Etichete: , , , , ,

 1. lala a scris pe 22 February 2010

  eu am descoperit un nou site de socializare mai dragut decat celelalte , se cheama beetzy. intrati la mine sa vedeti si voi

 2. matrimoniale a scris pe 15 February 2011

  Un singur lucru mi-e neclar: unde ai gasit datele legate de educatia membrilor hi5 si neogen ?

 3. Mihai @ Referat Gratis a scris pe 7 March 2011

  Retele de socializare sunt acum cu gramada. Fiecare retea are si bune si rele.
  Parerea mea e ca cea mai buna socializare se face live nu din spatele unui calculator.

 4. Alex Albu a scris pe 9 March 2011

  Mihai, nu te pot contrazice, insa ce faci atunci cand esti pus in situatia de a socializa online?