3 December 2009 Scris de:

Restaurant Karadorde (Carageorge)

Restaurant Karadorde

Ca o emblemă națională, lăcașul de ospăț este străjuit de chipul atât de memorabil, pentru poporul de baștină, al domnitorului ce semnează cu numele.

Înainte de a ajunge în micul paradis balcanic, cobori treptele undeva ‘underground’, ‘Însoțit, în dreapta și în stânga de tablouri cu imaginea de mult răposatului stăpân de țară Karadorde, al cărui nume, din falnic patriotism, poporul sârb l-a mai atribuit unui club de fotbal și unei specialități delicoase de carne umplută.

De îndată ce intri, te întâmpină muzica ‘de profil’ sârbească, dar nu cea turbo-folk, balcanică, ce aduce un pic cu muzica ‘de petrecere’ de pe la noi, ci muzica bună, pop, din glasul lui Zeljko Joksimovic. Muzica de suflet a sârbilor, despre frumsețea și drama iubirii, despre prietenie, despre trecerea ireversibilă a timpului. Muzica- preludiu, poveste…’A ti si zena za sva vremena/ Ti si k’o stvorena za srecu/ Ali ne za mnom/ Al’ nisi kriva ti/ Sto takav sam…’ (Tu esti femeia tuturor timpurilor/ Ești croită pentru fericire/ Însă nu lângă mine/ Nu ești tu de vină/ Că eu așa sunt).

Te poți așeza împreună cu prietenii în jurul unei mese lungi, dreptunghiulare, sau te poți ‘retrage’ împreună cu persoana iubită la o masa micuță, pătrată, cu acoperământ roșu, onorată de un sfeșnic argintiu și de șerveturi elegant împachetate.

Atmosfera e parcă dintr-o altă lume. Lumina de afară nu pătrunde decât pe jumătate, de aceea se face apel și la cea electrică. Nu aștepți prea mult ca să ți se ia comanda, pentru că oamenii de aici știu că a servi este o artă. Vocea doamnei ospătar e cea a unui persoane cu care te cunoști de mult timp. După ce ai scanat prin ‘menu’ bunătățile casei, te decizi la: tradiționala supa ‘galbenă’ cu aromă de pui, rulouri de carne umplute cu cașcaval și sos alb cu usturoi și, bineînțeles, desertul- prăjitura cu griș- ‘Grisko’.

Supa, după cum o numește bunica ‘pansament pentru stomac’, e autentică, are amprenta bucătăriei sârbești. Rulourile sunt aromate, nu știi ce te îmbie mai mult- aroma cașcavalului care se topește ori cea a pierptului fraged de pui, iar sosul alb e absolut delicios. Prăjitura cu griș se pierde in gura mai ceva ca înghețata, fiind însiropată cu lapte și amintește de bunătățile de acasă ale mamei. Dacă ai mai degustat așa ceva in trecut, ospățul de acum e un aromat și sățios deja-vu.

Fericit și sătul după câteva ceasuri pe micul tărâm iugoslav, bei un savuros capuccino cu frișcă, nu neapărat sârbesc și te delectezi, pentru încă puțin timp cu notele pop din ‘surdină’.

Părăsești fermecatul ambient cu părere de rău și dispus să revii…

Până atunci, următoarea destinație…restaurantul chinezesc!

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.0/5 (5 votes cast)
Restaurant Karadorde (Carageorge), 4.0 out of 5 based on 5 ratings

Etichete: , ,