2 December 2009 Scris de:

Scârţ Loc Lejer

Într-un oraş dominat de stereotipuri cum este Timişoara, unui loc nonconformist şi total ieşit din tipare nu îi ia mult timp să se lase descoperit. Astfel, mergând pe liniştita stradă Zoe, în spatele parcului Doina, un anume trecător nici nu bănuieşte, trecând prin dreptul unei case cu aspect vetust de la numărul 1, că se află în faţa unui ‘loc lejer’. Însă, oprindu-se pentru un moment, trecătorul observă,  scrijelit deasupra uşii de la intrare – Scârţ, iar la o privire mai atentă – Auăleu Teatru de Garaj şi Curte.

Auăleu Teatru de Garaj şi Curte, singura companie de teatru independentă din Timişoara, inaugurat în 2005, a câştigat repede notorietate datorită unor piese precum ‘Spalatorul de creier‘ şi ‘Stateam întinşi pe pat‘. Aparent, Auăleu a luat fiinţă din dorinţa actorilor de a realiza ceva în domeniul teatral neconstrânşi de nimic. Povestea Auăleu este relatată aici.

Anul acesta, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, Auăleu de pe strada Haşdeu Nr 5 devine SCÂRŢ Loc Lejer, de pe strada Zoe Nr 1. Şi restul e istorie, s-ar putea spune, având în vedere popularitatea pe care a câştigat-o acest loc, însă trecătorul oarecare, poposind pentru prima data cu sprânceana ridicată în acest loc, se lasă vrăjit de universul din interiorul căsuţei.

Aşadar, deschizând poarta cu un uşor scârţâit, trecătorul se lasă întâmpinat de Pampon, căţelul casei, mereu de veghe. Urcând scările, trecătorul pătrunde în interior, unde domină o lumina semiobscura, un miros de vechi, şi un cântec răguşit ca de vynil. Prima încăpere, unde se regăsesc, într-o dezordine plăcută tablouri, canapele, cufere, mese, halbe rătăcite pe masă dă impresia unei case părăsite. Însă răcoarea şi muzica plăcută îmbie trecătorul să păşească mai departe.

Încăperea următoare induce pe cel ce poposeşte aici în şi mai mare confuzie: o masă imensă, cu macrame deasupra, biblioteca stivuita cu cărţi, plăcuţe cu nume de străzi şi de gări, un tavan plin de umbrele, obiecte vechi, pereţi scrijeliţi, şi în prim plan, barul. Camera din spate, cu tavanul înalt scrijelit şi el cu o mare spirală, aduce tot cu prima, dominând şi aici amalgamul de lucruri vechi şi una-două raze de lumina. În fine, baia, cu cadă, confirmă impresia de intrus in casa unui om.

Însă universul Scârţ nu se termină aici. Grădina mare, încăpătoare, unde se poate sta pe buturugi, bănci semi-rupte, hamace, la răcoarea pomilor sau a boltei de viţă de vie,  e o adevărată oază de linişte, şi asta în plin oraş. Este locul ideal pentru a petrece o după-amiază într-un cadru intim, pentru a savura o siesta.

Meniul oferit de Scârţ este divers şi preparat ‘ca acasă’. Contrar altor localuri, servirea se face la bar. Meniul este agăţat pe perete, fiind scrijelit pe plăcuţe de lemn cu cretă, sau, direct pe perete, cu preţul alături. Astfel, clientela poate alege între limonadă, vin fiert, ceai, cafea, şi multe altele, toate servite la halbă, ca acasă. Uneori, pe bar, privirile şi simţurile sunt atrase de preparate precum prăjituri de casă, pudrate cu zahăr, şi sangria îmbietoare cu fructe plutind deasupra. Pentru cei infometaţi, se pot consuma şi preparate precum gulaş. La mare căutare este însă cocktailul casei, numit jucăuş Vaselină.

Ce face acest loc atât de popular sunt numeroasele activităţi culturale desfăşurate de-a lungul săptămânii. Astfel, piesele de teatru domină, în special joi, vineri şi duminică, putându-se viziona spectacole precum ‘Paricidul‘, ‘Spalatorul de creier‘, ‘Stateam întinşi pe pat‘, ‘Tragediile corigentilor‘. Proiecţiile de film sunt la mare cinste, astfel inaugurându-se recent Cinematica Scârţ, în fiecare vineri de la ora 19:00. Şi, pentru că handmade-ul este o artă, asociaţia Cloud Factory este mai tot timpul prezentă, fie expunându-şi produsele, fie la evenimente precum Ete Scart. Alte activităţi sunt chefurile tematice şi Revelionul Scârţ.

Personalul‘ Scârţ, dacă se poate numi astfel, este alcătuit din oameni ‘de-ai casei’, de cele mai multe ori actori la Auăleu. Astfel, limonadă la halbă este adeseori preparată de Ioana Iacob, Christine Cizmas sau Ovidiu Mihăiţă, şi servită într-o atmosferă caldă şi prietenoasă.

Preţurile la Scârţ sunt accesibile şi deloc piperate. Astfel, o cafea se poate consuma cu modesta sumă de 5Lei, iar o limonadă variază între 5-7LEi. Vaselină, la loc de cinste, se consuma cu 10Lei. Şi în cazul spectacolelor de teatru se aplică această regulă, preţul nedepăşind 10 Lei. La toate celelalte activităţi intrarea este liberă.

Fiind un loc cu personalitate, cu o atmosferă ieşită din comun, e uşor de observat tenta exclusivista pe care o căpăta. Evenimentele nu se trâmbiţează peste tot, fiind promovate destul de puţin, de ele aflând numai cei de-ai casei, şi cei care subscriu la un fel de newsletter, mereu adresat ‘Dragii Scartului’, scris într-un mod jucăuş, vesel, familiar, care îndeamnă pe oricine să păşească pragul casei Scârţ.

Exclusivismul poate deveni uneori deranjant. De exemplu, biletele la teatru trebuie rezervate cu mult timp înainte, datorită numărului limitat de locuri. Şi, ca orice loc devenit popular, seara este foarte aglomerat de cele mai multe ori. De asemenea, amalgamul tuturor acelor obiecte şi obloanele trase mai tot timpul face resimţită lipsa de aer curat, în special seara, când se fumează mult. Halbele şi ceştile lăsate mult timp să zacă pe mese, precum şi scrumierele pline, pot fi detalii neplăcute pentru unii adepţi ai curăţeniei.

Cu toate astea, Scârţ rămâne totuşi un loc rupt de realitate, căsuţa decorata demodat de bunica, unde oricine poate savura o limonadă la halbă în hamac, în surdină cu muzică de pe vynil, unde se pot viziona şi piesele de teatru de la Auăleu, unde se poate chefui şi viziona un film bun.

Site nu au, cei de la Auăleu (eventual profil pe Facebook), aşa că…restul este la faţa locului.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.9/5 (7 votes cast)
Scârţ Loc Lejer, 4.9 out of 5 based on 7 ratings

Etichete: , , , , ,

  1. dojo a scris pe 2 December 2009

    E super misto locatia. Pampon e scump de tot, o mai fi crescut potaia din vara, de cand nu l-am vazut. Am fost de cateva ori prin zona la niste intalniri cu unii clienti mai “non-conformisti” si mi-a placut mult. Recomand CICOAREA cu lapte .. m-a dat gata :)

  2. Lexu a scris pe 2 December 2009

    Parol, bine ai descris locul monşer :D

  3. [...] păcate aici nu avem poze, însă am găsit pe net aici ca să vă faceți o idee mai clară. Merită total [...]