2 December 2009 Scris de:

Restaurantul “La Dama Verde” – Timisoara

la dama verde
Un secret bine pastrat al gurmanzilor timisoreni era pana recent, restaurantul italian “La Dama Verde” , ascuns dibaci intr-un cartier marginas din estul orasului, pe str. Albinelor.
“La Dama Verde” a venit ca o completare a clubului “ La Dama Rossa” si a restaurantului Karaoke “La Dama Bianca”, steagul italian fiind astfel reunit sub mana unei familii care a ajuns in Timisoara acum 10 ani din Veneto.
Obisnuitii casei erau localnicii apropiati si businessmanii italieni ce vizitau Timisoara, asta inainte sa ii creasca faima “doamnei verzi”.

In cei cativa ani scursi de la deschidere, meniul si calitatea preparatelor traditionale italienesti au ramas nechimbate. Faimoasele bruschetta cu rosii si busuioc sunt la fel de apetisante, dar racoroase, ca aperitive, si mai usoare decat un platou de branzeturi si mezeluri la care ar rezista doar cei cu adevarat rezistenti: prosciutto crudo, gorgonzola, ricotta, mozzarella. De altfel, termenul de cascaval provine, dupa unele ipoteze, din italienescul “caciacavallo”.
pizza
Printre numeroase mancaruri italienesti variate, pentru orice gust, fie el si vegetarian, traditionala pizza si pastele raman in topul clientilor. Clienti care, de cele mai multe ori nu se vor sfii sa le comande pe amandoua. Dezinvoltii italieni par ca nu au limita cand vine vorba de delicioase lasagna, paste cu fructe de mare, pizza cu nuci si sunca cruda, etc. La pizza nu uitati sa cereti ulei aromat si picant, chiar daca nu vi se ofera. Sticluta rosiatica, rezervata celor cunoscatori si curajosi vi se va inmana cu extrema prudenta. Consumati cu indulgenta, continutul e….flamabil!
limoncello home-made
Totusi, daca vrei sa-i intreci pe profesionisti, ai nevoie intre feluri de un digestiv pe masura, cum e Limoncello. Originar din sudul Italiei, Limoncello este un lichior preparat din pulpa de lamaie, alcool, zahar si apa, lasate la maturat. Simplu, dar sublim. Licoarea racoroasa finala are o culoare de canar fosforecent, dar un gust divin balansat intre acru si dulce.
limoncello
La desert ai de ales, pe langa banala inghetata, platoul cu produse de patiserii al casei: foietaje cu branza, pere, caise, care ti se topesc in gura.
Singurul lucru peste care au trecut anii este decorul. Daca la inceput, prima atmosfera rustica, cu mobilier si decoratii din lemn si ceramica, cu modele traditionale, timpul si-a lasat amprenta, modernizand intregul local. Vara, mesele erau mutate pe iarba verde cruda din curtea restaurantului, iar locul capata o atmosfera magica si romantica in lumina serii, cu lumanarile aprinse si muzica italienilor pe fundal, singurul inconvenient find tantarii. Acum, vei gasi la “Dama Verde” un interior simplu, curat, luminos, care se vrea mai aproape de un lux neostentativ, nepretentios, decat de campenescul décor de la inceputuri. Cateva farfurii de ceramica uitate pe pereti amintesc de vechea “Dama Verde”, pe care o vedeam intocmai ca pe o bucatareasa din Toscana: voinica, oachesa, rosie in obraji, cu sortul inflorat si inconjurata de mirodenii si ierburi.
In ciuda acestui lucru, personalul tanar si saritor, atmosfera de buna-voie, bucataria traditionala fara cusur, locatia mai retrasa, toate converg intr- o alegere perfecta pentru un restaurant confortabil si fara pretentii.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Restaurantul "La Dama Verde" - Timisoara , 4.5 out of 5 based on 4 ratings

Etichete: , , , , , , , ,

  1. inFidel Gastro a scris pe 13 December 2009

    Mi-ai facut pofta de bruschette :)

  2. Sorin a scris pe 4 February 2011

    Mergeti la Life Pub cu super oferta de la FunDeal Timisoara? :D http://www.fundeal.ro/timisoara/
    Eu deja mi-am luat. Oferta e foarte tare! :D Speciala pentru bautorii de bere. Nu trebuie ratata!

  3. Cristia a scris pe 27 February 2011

    Mama ce bine arata si acesta! Dar in bucuresti e asa ceva? Pana acum am mai fost intr-unul singur care arata asa bine ca acesta Restaurant Istria care e cu specialitate din fructe de mare! Dar este asa ceva si in bucuresti, deja imi ploua in gura?