2 December 2009 Scris de:

Montmartre, Paris

Cartier al artiştilor impresionişti, al localurilor de noapte, al ‘bistro-ului’, locul unor scene din al filme precum Amélie şi Le Môme, cartierul Montmartre  nu se încadrează în lista obiectivelor ‘must’ din Paris. Este mai degrabă o entitate separată, o stare de spirit şi un fel de ‘raison d’être‘ pentru cei care au locuit aici. Impresionanta bazilică Sacré-Cœur şi străduţele cu aspect boem păstrează un aspect aparte în Parisul urban.

Sacré-Cœur

Cel mai simplu mod de a ajunge în Montmartre este metroul, staţia Anvers fiind destinaţia finală. Printre clădirile înalte se va înaltă, somptuoasă, bazilica Sacré-Cœur. Pentru a ajunge de la poalele dealului la biserică există două posibilităţi: funicularul, la care se poate intra cu abonamentul de metrou, sau, mai obositor, pe scări. Personal, aş recomanda scările, priveliştea se  dezvăluie treptat şi cu alt farmec, iar cinefilii vor avea ocazia să vadă locul unde s-au filmat câteva scene din Amélie.

Sacré-Cœur, construită în onoarea victimelor din războiul franco-prusac(1870-1871), nu are un interior atât de impresionant precum alte biserici, însă urcuşul până în acest punct merită în special pentru imaginea panoramică a Parisului.

Place du Tertre

După vizita bazilicii, plimbarea pe străduţele înguste din Montmartre vor călăuzi paşii turistului către Place du Tertre. La o înălţime de 130 m, acesta este cel mai înalt punct al oraşului, dar şi cea  mai veche parte a cartierului. Dacă odinioară aici îşi desfăşurau existenţa boemă artişti precum Picasso, Monet, Van Gogh, acum totul a fost înlocuit cu artişti îndoielnici gata oricând să facă un portret şi de localuri cu preţuri tare piperate. (7 Euro Coca-Cola)

Muzee

La doi paşi de Place du Tertre se află L’Espace Dali, muzeu dedicat în totalitate sculpturilor şi picturilor artistului. Încă din stradă, ochiul trecătorului e obişnuit cu un element suprarealist: un manechin îmbrăcat într-un costum de care sunt lipite pahare, aşa zisa ‘jacheta afrodisiacă’, paharele urmând a fi umplute cu lichior de mentă. Lucrările expuse nu sunt neapărat cele mai reuşite, însă vizita la acest muzeu va fi o adevărată plăcere pentru iubitorii de artă suprarealistă.

Musée de Montmartre, unde a trăit pictorul Maurice Utrillo, nu este de ratat din cauza numelor mari care au poposit aici: Rose Rosimond, cel care l-a înlocuit pe Moliére, dar şi Renoir, ultimul care a onorat imobilul cu prezenţa lui.

Cafenele. Cabaret.

Surprizele nu se termină aici. Montmartre geme de cafenele şi localuri cu istorie. Pe majoritatea teraselor domină, încă de la intrare, plăcuţele marcate ‘Histoire de Paris’, indicând locul unde, cândva, diverşi artişti dejunau sau îşi beau cafeaua.

Important de ştiut este faptul ca Montmartre era cunoscut ca ‘red-light district’, aşa că, pentru a se intra cu adevărat in atmosfera cartierului, este obligatoriu a se vizita cel mai vechi cabaret din Paris, ‘Au Lapin Agile’. Numele provine de la o pictură a lui André Gill, întruchipând un iepure care sare peste o cratiţă care fierbe, numită ‘Lapin au Gill’. Cândva, Picasso, Renoir şi Verlaine frecventau acest cabaret.

Tot din seria cabaret, nume cu sonoritate precum Moulin Rouge şi Le Chat Noir cu siguranţă îi vor trezi apetitul turistului pentru un nou popas.

Artiştii de azi

Astăzi, pe străduţele înguste din Montmartre este o aglomeraţie de nedescris, turişti americani şi europeni se înghesuie deopotrivă pentru a se holba la tablouri, negri şmecheri cerşesc într-un mod cavaleresc (Mon ami, ca va?), acrobaţi simpatici jonglează cu tot felul de obiecte, muzicanţii mânuiesc instrumente vechi, iar din localurile răzbat acorduri de jazz.

Însă, între 14 şi 17, aproape de Place du Tertre, trecătorul poate să admire o doamnă care mânuieşte flaşneta, cu un aspect amuzant dat de ochelarii mari şi vocea răguşită. E un adevărat deliciu spectacolul oferit de ea, modul în care interpelează trecătorii şi se ‘cearta’ cu ei. Cântecele ei amintesc parcă de Montmartre de altădată.

Chiar şi pentru cei care nu cunosc limbă franceză, modul în care se animă artiştii stradali, dar şi publicul, este cât se poate de expresiv.

Un sfat pentru turistul care doreşte să descopere savoarea locului este vizita la orele dimineţii când trecătorii încă nu au aterizat, sau seara, la lumina felinarelor, când traficul se mută de pe străzi în resutaurante. Aglomeraţia trebuie evitată cu orice preţ. Astfel, fotografii vor descoperi nişte subiecte fascinante iar turistul obişnuit, autenticitatea locului. Şi, nu ar strica să umblaţi cu mâinile în buzunare…

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
Montmartre, Paris, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Etichete: , , ,

  1. Anca Merce a scris pe 3 December 2009

    :P super….ai descris f bine atmosfera si obiectivele :P

    p.s. nu recomand plimbarea prin red-light districtul parisului fara insotitori voinici ;) la orice ora a zilei…