2 December 2009 Scris de:

Hard disk-ul extern Seagate FreeAgent XTreme 1 TB

Importanta unui hard disk extern a crescut din ce in ce mai mult in ultima perioada. Asta, in mare masura datorandu-se numarului in continua crestere de utilizatori de laptopuri. Problema utilizatorului de laptop este ca din punct de vedere fizic, ii este aproape imposibil sa poata sa faca un upgrade in ceea ce priveste hardware-ul laptopului sau, data fiind constructia fizica a aparatului.

Au aparut pe parcurs hard diskuri “solid state” care se puteau incorpora in laptopuri pe post de add-on, dar care aveau o capacitate de stocare infima, au aparut discurile blu-ray pentru stocare dedicata media, au aparut stick-urile flash cu capacitate de stocare de peste 8 GB si asa mai departe. Dar toate acestea nu pot fi considerate o solutie viabila pe termen mediu si lung la problema spatiului necesar de stocare. Asa ca prima data au aparut rack-urile ca si solutie de portabilitate a unui hard disk clasic, dar aceasta solutie nu prezenta o stabilitate deosebita in exploatare si de asemenea si conectivitatea sa era mai mult decat indoielnica la capitolul utilitate. Si anii au trecut si marii producatori de hardware au plecat urechea la nevoile utilizatorului de rand. Asa s-a nascut si noua generatie de hard disk-uri, pentru a oferi o solutie cu adevarat viabila la problema stocarii si la problema portabilitatii.

Seagate FreeAgent XTreme 1 TB

Seagate FreeAgent XTreme

Furnizeaza un hard drive portabil cu suficienta capacitate de stocare si optiuni de conectivitate pentru a satisface chiar si cele mai sofisticate nevoi de stocare. De asemenea, acopera nevoile de backup, sync si securizare generale ale entuziastului IT, printr-un pachet software bine pus la punct.

In interiorul carcasei de 175 x 34 x 172 mm cu designul simplu, clar, curat si totusi de efect, se afla un Seagate Barracuda 7200.11 functionand la 7200 de rotatii pe minut si 32 MB cache. De altfel, permite hot swap-ul.

Conectivitatea este asigurata prin:

 • USB 2.0 (~ 32 MB/s)
 • eSATA  (~105 MB/s)
 • FireWire 400 (~ 40 MB/s)

optiuni de conectivitate

Deoarece in interfata apratului nu exista buton de pornire / oprire, terminarea sesiunii de transfer si comunicare cu hard disk-ul extern se face prin terminarea protocolului de comunicare utilizat (deconectarea USB / FireWire sau eSATA). Fiind pregatit pentru utilizare eSATA, hard diskul se preteaza cu brio chiar si pentru stocare, backup si utilizare alaturi de un calculator desktop clasic. Problema, in schimb, este ca produsul nu contine in pachet si cablul de conectivitate eSATA, care trebuie achizitionat separat.

Alimentarea cu electricitate se face separat,  prin cablu de curent, deoarece electricitatea care se transmite prin USB 2.0 este insuficienta pentru cerintele de utilizare ale produsului si FireWire si eSATA nu transporta curentul electric. Consumul mediu zilnic este de 5W per ora in timpul utilizarii si consumul este chiar mai scazut in timp ce aparatul sta in stand-by, ceea ce nu depaseste normele bunului simt si ale acceptabilitatii, desi are un consum de electricitate marit cu pana la 40% in comparatie cu produsele concurente.

De altfel, si poate cel mai minunat si mai important lucru de retinut este ca este singurul hard disk extern care vine cu 5 ani garantie!


VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.0/5 (5 votes cast)
Hard disk-ul extern Seagate FreeAgent XTreme 1 TB, 4.0 out of 5 based on 5 ratings

Etichete: , , , ,

 1. Dr.A a scris pe 10 December 2009

  pozele tale sunt incorporate la rezolutie mai mare decat cea afisata. pagina se incarca f greu la un utilizator obisnuit. ai peste 200k de imagini si peste 250k de scripturi. 

  succes!

 2. Catalin Ilea a scris pe 10 December 2009

  Multumesc de observatie :)

  Inteleg ce spui, dar noi, participantii la scoala de blog avem deocamdata conturi cu acces limitat (editori, daca nu ma-nsel), ca sa nu stricam din greseala munca celorlalti colegi sau sa nu belim vreo setare tehnica din pagina, pe care inca nu le stapanim in detaliu.

  Si atunci am fost nevoit sa folosesc resize-uri din editoru’ de wordpress (ala pocentual) si ca sa pot incadra bine pozele, aveam nevoie de unele facute la rezolutie putin mai mare, ca sa fie totusi continutul inteligibil si sa se poata vedea clar hard-disk-ul si cand am dat resize-ul in dimensiune mai mica, pentru ca nu aveam certitudinea ca nu pierd din calitatea pozei daca aleg de la bun inceput o poza in rezolutie 800×600 pe care s-o micsorez mai apoi. Si la script-uri, evident, inca n-am acces (probabil din cauza contului cu drepturi limitate)

  Si sincer, nu ma gandisem si la aspectele de dimensiune atunci cand am ales pozele, ceea ce este “mea culpa” si promit sa incerc sa nu mai repet greseala :)