2 December 2009 Scris de:

Grădina botanică din Cluj

Grădina botanică din Cluj

Un loc pe care nu ar trebui să îl rateze nici un vizitator al Clujului şi pe care localnicii il cunosc şi-l apreciază este Grădina Botanică “Alexandru Borza”, oaza de liniste, dar şi baza de cercetare pentru studenţii de la Biologie.
Aici natura este atotstăpanitoare pe 14 hectare de teren ondulat şi accidentat, care permite cultivarea unei mari varietăti de plante. Această veritabilă gradină a oraşului a fost fondată in anul 1920, de către profesorul Alexandru Borza, căruia i-a fost ridicată o statuie pe partea stângă a aleii de acces. Instituţia se află sub patronajul Universitatii “Babes-Bolyai” şi este membru fondator al Asociaţiei Grădinilor Botanice din România.

Gradina Botanică include un Muzeu Botanic, unde sunt expuse plante sau fragmente de plante conservate, un ierbar, cel mai mare din tară, având 650.000 de coli cu plante din România si din restul lumii, o importanta baza de cercetare pentru botanişti. De asemenea, aici pot fi admirate şi studiate plante din toată lumea, in cele 3 sere. Astfel, sera palmierilor cuprinde 80 de specii de palmieri, decorativi sau cu importantă industriala (palmierul de ulei, cocotierul) si provenind din cele mai variate zone: Asia, Australia, Japonia, Insulele Canare.
Cei care viziteaza Sera acvatica pot admira lotusul de pe Amazon (Victoria Amazonica), care ocupa mare parte din bazinul central, ale carui frunze pot ajunge pana la 1,5 m in diametru, iar florile, ce se formeaza de primavara pana toamna, dureaza doar 24 de ore, schimbandu-si culoarea de la alb spre roz. Frunzele lui pot sustine greutatea unui copil.

Sera plantelor australiene şi mediteraneene conţine specii de ficus, Araucaria, Casuarina si feriga australiana arborescenta Alsophila Australis.
Un loc cu un farmec aparte este Gradina Japoneză, unde se gasesc, pe lângă specii din flora acestei ţări, şi elemente de arhitectură specifice. Gradina Română se află în dreapta, fiind dominată de statuia Zeiţei Ceres, în jurul căreia se găsesc piese arheologice datând din vremea când Clujul era municipiu român, dar şi plante care odinioară decorau grâdini romane.

Relieful variat permite aranjamente deosebite de arhitectura peisagista, grupand plante din Muntii Himalaya, Caucaz, din zona Balcanilor si a Mediteranei. Sunt cultivate nu numai plante cu o importanta economica (melifere, medicinale, textile sau industriale), dar se incearca si protejarea si inmultirea unor plante rare, amenintate cu disparitia.

Gradina Botanică a dezvoltat relaţii de colaborare cu 450 de instituţii similare din 80 de ţări ale lumii. Este modul prin care se achizitionează plante noi, pe viitor dorindu-se aducerea unor specii precum arborele de cauciuc, cactuşi palmieri şi orhidee.

Ca o curiozitate, în Gradina Botanică locuieşte o… familie. Tot aici vin, în multe ocazii, clujenii să se fotografieze cu ocazia unor evenimente, precum nunţi sau la terminarea şcolii. Cea mai bună perioadă pentru a vizita grădina este primavera spre vara, cand lalelele de pe aleea de la intrare şi florile cactuşilor din sere incântă simţurile celor care trec pragul Grădinii Botanice.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Grădina botanică din Cluj, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Etichete: