2 December 2009 Scris de:

Cabana Pietrele (M-ţii Retezat)

Cred că toată lumea ştie reclamele cu marmota care inveleşte ciocolata. Ei bine, nu ştiu câţi ştiu pe unde pot fi văzute marmotele acestea la noi în ţară.
Well, unul dintre răspunsuri ar fi: în Munţii Retezat. Tărâm de pe altă lume unde marmotele şi celellate vieţuitoare se simt ca în rai.
Nimic nu se compara cu linistea pe care ti-o da vizitarea acelor locuri. Ca orice marmota de oraş veritabilă, am fost În Muntii Retezat acum 3 ani.
Am spus ca voi reveni dar, din motive independente de mine nu am reusit înca. Nu e totul pierdut. Sa va prezint un pic locurile.

pietrele 1Cabana Pietrele, poate una din cele mai cunoscute cabane de la noi din ţară a fost gazda mea pentru câteva zile. Este situata la o altitudine de 1480 m, având in apropiata vecinătate un râuşor de munte plin cu peşti. Deşi în anul 2007 corpul principal al cabanei a ars, Vila Stânişoara precum si căsuţele sunt funcţionale, capacitatea lor fiind de 156/164 locuri vara si 68 iarna. Cabana Pietrele este situată în partea nordică a Munţilor Retezat şi fiind în apropierea zonei centrale a munţilor o face punctul de plecare perfect pe diferite trasee ce străbat în toate direcţiile munţii.

Mâncarea se găseşte la bufet + restaurant permanent. Din câte am văzut, aprovizionarea se face cu tractorul şi iarna cu măgăruşul. Există 2 săli unde se poate servi masa, una de 30 cealaltă de 50 locuri.

În ceea ce priveşte transportul, accesul rutier se poate face prin DN 66 Deva-Petrosani pina in Ohaba de Sub Piatra. De acolo se urmează DJ667. Dacă se foloşete transportul pe cale ferată, staţiile sunt : halta Ohaba de Sub Piatra sau gara Subcetate.
De la Cârnic până la cabană accesul este interzis cu maşina. Este drum cu pietriş, se parcurge in circa 2 ore, pe jos, cu rucsacul în spate.

Din punct de vedere al cazării, locurile sunt repartizate în felul următor:
Cabana 1- 3 camere cu 2 paturi
Cabana 2- 4 camere cu 2 paturi
Cabana 3- 3 camere cu 2 paturi
Cabana 4- 2 camere cu 2 paturi
Cabana 5- 4 camere cu 2 paturi
Cabana 7- 4 camere cu 3 paturi (parter)
Cabana 8- 2 camere cu 3 paturi
Cabana 9- 4 camere cu 4 paturi (parter)
Cabana 10- 2 camere cu 2 locuri
Anexa 2 – 40 de locuri (priciuri)
Grupul social comun este situat în exterior, separat de cabane. Accesul la el se face traversand podeţul peste râuşor, apoi stânga.

stinisoara 1La Cabana “Stânişoara” există 33 locuri în camere cu 2 şi 3 paturi. Toaletă şi duşuri la parter, iluminat electric de la  generator între orele 19+23 pe timpul verii.

Tarifele sunt următoarele:
Priciuri: 5 lei/persoana/noapte
Pat in camere cu peste 4 paturi:10 lei/persoana/noapte
Pat in camere cu pina la 4 paturi: 12.5 lei/persoana/noapte
Vila “Stinisoara”: 35 lei/persoana/noapte

De asemenea e bine de ştiut faptul că Serviciul Salvamont şi Rangers este permanent, iar serviciile de ghidare sunt pentru grupuri de maxim 5 persoane.
Telefoane în caz de urgenţă sunt următoarele:
—Constantin Radoi – sef serviciu 0722715595
—Ovidiu Bodean – adj.sef serviciu 0723392210
—Primaria Hunedoara – 0254716322 fax.0254716087

Recomandarea mea în cazul în care vă hotărâţi să mergeţi la Cabana Pietrele este să vă echipaţi corespunzător, în cazul în care nu sunteţi siguri dacă sunteţi pregătiţi pentru un anumit traseu sa întrebaţi salvamontistii sau oamenii de la cabana.
De asemenea este bine să vă procuraţi o hartă cu traseele şi descrierea lor. Acea hartă ar trebui să menţioneze şi gradul de dificultate al traseului.

Referitor la cabana, eu am cuvinte de lauda. Având în vedere că este o cabana obişnuită şi nu particulară, nu am pornit cu foarte multe aşteptări. Poate pentru mulţi nu este comod sa se spele pe faţă în apa rece ca gheaţa din râu sau să umble cu bocancii mai tot timpul, dar momentele cand stai langa cabana şi priveşti stelele vara sunt unice. Până şi numai gândul la sunetele ciudate venite din pădure mă face să îmi doresc să mă întorc. Oamenii de acolo si salvamontistii sunt oameni primitori şi în caz de probleme vă ajută cu tot ce pot. Nu o sa va simţiţi nici o clipă lasaţi baltă la nevoie .
harta 1

Nu cabana în sine este o comoară ci ceea ce reprezintă ea: poarta către minunăţiile Retezatului. Când ajungi acolo, abia aştepţi s-o superi plecând pe trasee ca seara să vezi că te aşteaptă acolo, cu râsete, voie bună, aer curat, cântece la chitară şi prieteni.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.3/5 (15 votes cast)
Cabana Pietrele (M-ţii Retezat), 4.3 out of 5 based on 15 ratings

Etichete: ,

 1. Gabi a scris pe 29 December 2009

  Salutare, articolul tau e un pic in urma cu datele, dar e normal, a trecut o vreme de cand ai fost acolo, la cabana se fac renovari constant, ce se uita insa, e ca fiind inclusa in Parcul National Retezat, nu sunt permise multe activitati, iar intr-o zona in care ai minus 20 de grade celsius si iti ingheata apa in toate conductele indiferent de eforturi, e extraordinar de greu sa obti confortul de pe valea prahovei.
  Intr-adevar farmecul cabanei consta in mediul in care se afla. Este o cabana de altitudine, aflat aintr-o zona izolata, uneori, iarna caram alimente cu rucsacul in spate, pentru canu exista magarusi acum. Da lucrez acolo. Radoi Constantin cel trecut la numere de urgenta este cabanier acum, iar numarul fix de sus este 08788641726. Numarul de locuri este de 102 vara si 45 iarna, cateva trebuie demolate, celelalte se afla in renovari. apa este tot de la izvor, nu mai exista priciuri, iar tarifele sunt 25 de lei la cabane si 35 la Stanisoara.

  Iti multumim pentru articol, sper sa gasesti cabana cel putin la fel de primitoare si pe viitor!

  Cu stima,
  Gabi

 2. Gabi a scris pe 29 December 2009

  numarul este 0788641726