26 November 2009 Scris de:

Raluca Todorescu

Economisto!! Asta e tot ce îmi amintesc din acea seara. Asta si un zâmbet larg. Ciudat dar am uitat locul, oamenii din jur, muzica, totul. Asta e tot ce a dăinuit. O etichetă aplicată scurt şi impersonal. Da stiu. Sunt economistă prin formaţie şi ingineră prin ADN. De multe ori mi se spune în acest fel în sens negativ, urmat de replici de genul: economiştii ăştia, vai de economia noastră.

Da, sunt economistă, dar este un pic stupid să fiu învinuită pentru situaţia economică a României din ziua de azi. Nu eu am redactat şi gândit legile, nu eu le+am pus în aplicare. Dacă e să fim un pic serioşi , economia din ţara asta este condusă de un singur om: Mugur Isărescu. Mă mir ca omul acesta nu a făcut infarct încă din cauza stilului românilor de a cumpăra, cheltui şi a se făli mai mult decât le permit veniturile. Ne îngropăm în datorii dar noi tot etalăm bogăţie. În zilele noastre dacă nu ai celular, haine şi maşină în ultimele tendinţe eşti văzut ca o persoana iresponsabilă. Adică tu nu stii că pentru a fi luat în serios trebuie să te prezinţi pe post de produs într-un anumit fel? Nu contează conţinutul. Prezentarea spune tot.

La fel şi cu economia noastră. Din exterior totul pare roz şi optimistic. Din interior, vai şi amar. Dacă încerci să afli dedesubturile şi detaliile legate de ce se întâmplă de fapt în cadrul economiei din România o să rămâi cu mari semne de întrebare. Majoritatea oamenilor nu înţeleg mare lucru, o parte înţeleg în mare fenomenele importante, iar minoritatea conducătoare ştie toate detaliile şi “uită” să menţioneze anumite aspecte norodului. Şi uite cum se ajunge la o economie în care toţi se prefac că respectă regulile şi nimeni nu ţine cont de faptul că anumite reguli există tocmai pentru a se evita apariţia unor crize economice. Nu e o problemă majoră. Doar nu cauzăm noi criza. Criza vine de la americani. P e noi nu ne afectează. Noi putem în continuare să cumpărăm mii de produse în preajma sărbătorilor, când vin banii din străinătate, trimişi de rude pentru avea cei de acasă ce pune pe masă. Doar că unii uită să se oprească din cumpărat, datoriile cresc în ciuda fluxului de intrări de valută iar Isărescu are parte de un nou Crăciun în care ii roagă pe români să fie cumpătaşi şi să se gandească şi la viitor.

Cum să fim cumpătaţi şi să nu ne umplem mesele şi casele de tot ce-ţi poate pofti inima? Cum altfel să arăţi lumii că eşti înstărit şi ai de toate în ciuda faptului că în majoritatea anului eşti la limita inferioară a existenţei? La fală suntem experţi.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 3.8/5 (11 votes cast)
Raluca Todorescu, 3.8 out of 5 based on 11 ratings

Etichete:

  1. Alexandra Tistea a scris pe 27 November 2009

    Problema emigraților români, care aduc aport economiei altor țări si nu țării de baștină e, de asemenea, un aspect ce descurajează situația economică de pe la noi. Părinții pleacă, tinerii pleacă, mai ramân bieții bătrâni, care nu pot decât să-și încaseze pensiile. Adevărul e că, după un somn comunist destul de profund și îndelungat e destul de greu sa te ridici la nivelul altora. O faci doar plecând la ei.

  2. Alexandra Tistea a scris pe 27 November 2009

    Nu le am cu ale economiei atât de mult, dar mai observ pe ici pe colo…:)