26 November 2009 Scris de:

Adriana Mit

Învăţământul superior din România merge din ce în ce mai prost, şi asta nu o spun eu ci Times Higher Education. De doi ani încoace nicio universitate din România nu a reuşit să intre în Top 500 al celor mai bune universităţi din lume. Oare care ar fi cauzele? Ei bine, cauzele sunt destul de simple, deşi politicienii pălăvrăgesc mereu despre nenumăraţii factori care au determinat acest eşec al sistemului educaţional.

Profesorii universitari din ţara noastră ştiu doar să ceară creşteri salariale cât mai mari iar “dragii” noştri politicieni au încercat din răsputeri să se conformeze. Şi asta nu pentru că sunt interesaţi de creşterea calităţii educaţionale ci pentru că majoritatea demnitarilor sunt la rândul lor şi profesori universitari. În timp ce în statele occidentale se alocă foarte mulţi bani pentru cercetarea ştiinţifică şi pentru modernizarea instituţiilor din ciclul superior de învăţământ, la noi aceste fonduri merg în mărirea lefurilor profesorilor. Aici nu mă refer la tinerii profesori sau preparatori care au un salariu de nimic, ci la rectorii şi profesorii care ajung să aibă pe lună un venit de peste 6.000 de lei în condiţiile în care ei lucrează 6-7 ore pe săptămână.

Ceea ce mă instigă cel mai tare este faptul că pe lângă acest salariu fabulos pe care îl au, deşi nu reuşesc să obţină niciun fel de performanţă la nivel internaţional, unii profesori au tupeul de a cere studenţilor şi diferite sume de bani pentru trecerea examenelor sau pentru mărirea notelor, sume care nu sunt deloc modeste (între 200 şi 1.500 de euro). Iar despre favorurile sexuale nici nu mai are rost să vorbesc, scandalul de la Universitatea de Medicină din Timişoara spune tot despre situaţia depravantă în care a ajuns sistemul românesc de învăţământ.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
Adriana Mit, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Etichete: , , ,

  1. viku a scris pe 27 November 2009

    raluca ai dreptate despre “coruptia” invatamantului romanesc sar putea spune foarte bine ca fiecare este pe cont propriu si nu intereseaza pe nimeni de ce ar trebui defapt sa faca . Si din cauza acestei “foame de bani” tot mai multi tineri studenti aleg sa plece din tara sa studieze la universitati capabile sa ofere ceea ce aici la noi foarte rar gasesti. Felicitari pt articolul facut de u .