25 November 2009 Scris de:

Cristina Dragomir

O problemă, cred eu gravă,  cu care se confruntă majoritatea tinerilor absolvenți  din ziua de azi este aceea că întămpină greutăți în găsirea unui loc de muncă stabil.

Dacă pe vremea părinților noștri atunci când iți finalizai studiile știai clar că ai un loc de muncă în domeniul pe care l-ai absolvit, acum pe piața forței de muncă există mai mulți candidați decât posturi libere. Și cel mai probabil acest lucru este influențat și de criza care este acum la noi în țară.

Foarte mulți absolvenți se află în situația în care au absolvit o facultate și lucrează fie în cu totul alt domeniu, fie au un post ce nu necesită studii superioare, fie în cel mai rău caz sunt șomeri. Și nu poți condamna un student care s-a angajat  pe un post sub nivelul său de pregătire profesională, deoarece atunci când ajungi la o anumită vârstă nu mai îți poți permite să mai stai tot pe banii părinților.

Cred că unul din principalele motive pentru care tinerii își găsesc greu un loc de muncă este faptul că majoritatea companiilor angajatoare cer experientă pentru postul pe care aplici. Dar ca și proaspăt absolvent nu prea ai de unde să fi dobândit experiența cerută de ei.

Un alt motiv ar putea fi acela că profilul canditatului ce aplică pentru un post nu coincide, în măsura așteptărilor angajatorului, cu profilul candidatului dorit în cadrul companiei lor.

Dacă privim lucrurile din perspectiva în care se desfășoară în zilele noastre, atunci e de preferat ca stundent fiind să te angajezi, nu neapărat cu normă intreagă, deoarece mai ai și cursuri, pentru a putea pune în practică ceea ce inveți la facultate și mai ales pentru a putea acumula mult dorita experiență.

După părerea mea, tinerii studenți au foarte multe de căștigat dacă în timpul facultății se inscriu într-o organizație non-guvernamentală cum sunt BEST sau AIESEC, asta ca alternativă la angajare. Poate că mulți se gândesc: de ce să lucrez pe gratis când pot lucra pe bani?, și e de înțeles nu spun că nu, dar înveți foarte multe lucuri în cadrul unor astfel de organizații pe care angajatorii pun foarte mare preț. Și aici mă refer la faptul că te implici în foarte multe proiecte, la organizarea, planificare și desfășurarea lor și astfel ai posibilitatea să aplici ce nu ai avut unde până acum și deasemnea câștigi prețioasa experiență.Și, să nu uităm de faptul că înveți să lurezi și să apreciezi munca în echipă, lucru foarte căutat de mai toți angajatorii.

Un alt aspect important ar fi acela de a nu intra în panică și de a te descuraja doar pentru că nu ai loc de muncă. Dacă îți dorești cu adevărat un anumit post cu determinare și ambiție și bineînțeles o foarte bună pregătire profesională poți obține acel post.

Oricum,  trebuie să gândim pozitiv, pentru că in definitiv depinde în mare parte de noi, de ceea ce ne dorim cu adevărat și de cum știm să folosim calitățile si capabilitățile noastre într-un mod eficient.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.3/5 (4 votes cast)
Cristina Dragomir, 4.3 out of 5 based on 4 ratings

Etichete: , , , , , ,

  1. Alexandra Tistea a scris pe 27 November 2009

    Sunt de acord cu voluntariatul și practicile în diverse organizații. Din păcate, unii tineri sunt cam reticenți când aud de BEST, AIESEC samd, probabil, pentru că nu conștientizează cât de benefic e să faci chestii fără să aștepți bani, distrându-te, învățând, călătorind, pe scurt, petrecându-ți studenția la nivel maxim de adrenalină. Aleg alte situații din care iși iau senzațiile tari.

  2. aman..aman a scris pe 4 December 2011

    e partial adevarat ceea ce spui…pe vremea parintilor erau mult mai putine locuri in facultati,examenele de admitere erau adevarate batalii … acum insa optiunile sunt nelimitate, ai sansa sa alegi ,stii exact ce sanse ai daca termini acea facultate si un lucru exceptional comparativ cu trecutul ,poti oricand aplica pt in job in tarile din europa de vest….