24 November 2009 Scris de:

Jeremy Clarkson

Încerc să mă motivez să-mi iau carnetul de şoferiţă de vreo 3 ani déjà. Şi fiecare an vine şi trece, şi rămân un pedestru mofluz care înjură de toţi sfinţii R.A.T.T.–ul cu o medie de 3 ore/zi. Aş vrea să nu sară toţi ecologiştii, pentru că mie chiar îmi place la nebunie să-mi bâţâi fundul pe bici într-un mod extrem de dureros pe dâmburile de la Pădurea Verde. Dar monstrul mâncător de benzină are şi el un avantaj, şi anume, faptul că nu ajungi la o întalnire importantă cu pletele ude şi arătând de parcă te-ai decis să te tăvăleşti într-o grămăjoară de frunze din Parcul Botanic înainte. Oi fi semănând tu cu Lara Croft, dar pariu că n-or să te lase să descoperi Leagănul Vieţii cu Salariu? Pe de altă parte, dacă toţi ne-am lua maşină, Apocalipsa va veni curând, şi nu mă refer la aia din 2012, cu John Cusack, ci la una pe 4 roţi ( vezi Apocalypse on Wheels – documentar al lui Alexandru Solomon).

Pe scurt, care ar fi motivele pro şi contra maşina?

Pro:

Aş vrea să am 4 roţi ca să:

-         Merg la Budapesta în martie 2010 la concert Rammstein.

-         Mă pot scărpina în nas când stau la semafor, complet neştiutoare că sunt urmărită cu satisfacţie bolnavă de 60 de perechi de ochi din autobuzul de pe banda de lângă. Pentru că sincer, din câte îmi dau eu seama, maşina e al doilea, dacă nu chiar primul – pentru cei mai puţin pudibonzi, vă ştiţi voi care sunteţi – martor al obiceiurilor jenante.

-         Le accesorizez cu stickere din Campania Top Gear “Hoo cu tata!!!”

-         Ştiu să conduc Porsche-ul ăla 911, verde-neon pe care o să mi-l iau dacă o să câştig la loterie

Contra:

-         Contribui la încălzirea globală. Lucru care îmi va îngreuna conştiinţa cu 30 kg de remuşcări dureroase…adică exact greutatea medie a unui pinguin pe care nu voi ezita să-l adopt. I love penguins.

-         Money, money, money, ain’t it funny…plus taxe de poluare, înmatriculare, …taxe, taxe, taxe

-         Traficul în România seamănă cu o rezervaţie naturală din America locuită de indieni Apache şi Sioux. Adică e plin de bizoni.

-         Criza locurilor de parcare. Ieşi mai stress-free dacă te urci în maşina, turezi motorul, bagi un “Born to be wild”, după care te dai jos şi porneşti la pas cei 4 km până la Universitate.

Aş putea continua la nesfârşit, lista creşte şi creşte, aparent fără nici o concluzie.

Mi-am adus aminte că Disney a făcut un desen foarte simpatic, numit “Motormania”, care-l are ca protagonist pe Goofy, care, în funcţie de modul de deplasare, e un animat Jekyll/Hyde, adică Mr. Wheeler/Mr. Walker. Mă gândesc la Goofy de fiecare dată când ţopăi triumfătoare pe zebră în faţa şoferilor grăbiţi, şi de fiecare dată când cele 30 de secunde roşii de pe semafor îmi cresc pulsul şi încep să scot flăcări pe nări.

Sunt limitată la transport în comun momentan. Am urât R.A.T.T.-ul dintotdeauna. Autobuzele şi tramvaiele, cu scaunele mizere, cu miasmele infernale, cu şoferii încruntaţi şi superiori, purtători vânjoşi de maieuri care le expun bicepşii tatuaţi cu nume drăgălaşe: Monica, Tatiana, Florica. Nu trece zi în care să nu le urez un gând “de bine” pentru că “au venit la timp”, “au dat drumul la căldură iarna”, sau că “nu s-au oprit după 20 minute întarziere ca să-şi ia un langoş”.

Până una alta, transportul în comun e o alternativă la un centru de terapie. Poţi să fii sigur că la orice moment al zilei, cetăţenii cu cea mai mare probabilitate de a se pricopsi cu sindromul Tourette se tratează de el în autobuze şi tramvaie. Şi după ce se deschid uşile, şi te eliberezi din cămaşa de forţa alb-violetă, aerul va fi mai dulce, soarele va străluci mai tare. Banii economisiţi pe psihiatru îi voi da pe o maşină nouă.

Dar pentru că suntem în plină criză economică, continui să-mi petrec fiecare seară privind printr-un geam prăfuit linia infinită de vehicule care stă între mine şi casă, acest şarpe boa leneş, hipnotizant. Traficul din Timişoara e norocos că nu cunoaşte Mr. Wheeler-ul din mine. Deocamdată.

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.4/5 (5 votes cast)
Jeremy Clarkson , 4.4 out of 5 based on 5 ratings

Etichete: , , , , , , , , ,

  1. Andra Costa a scris pe 25 November 2009

    Trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, ca si eu sunt un mic Mr. Wheeler. Nu atat de haotic, dar la fel de agresiv. Singurul lucru pe care nu-l pierd din vedere e ca masina e cea mai importanta si trebuie sa scape intreaga din intalnirea cu traficul timisoarean :P

  2. Alexandra Tistea a scris pe 27 November 2009

    Ai un stil fin- agresiv- intelectual. Imi place foarte mult cum scrii. Articolul de mai sus aduce a inceput de roman:).