23 November 2009 Scris de:

Alexandra Tistea

Aud într-una spunându-se tinerii din ziua de azi încolo, tinerii din ziua de azi încoace… Ca s-o spun pe-a dreapta, nu sunt foarte nerabdatoare sa ajung atât de baba încât sa rostesc tinerii aştia. Şi cu toate astea, analizez persoanele apropiate de mine ca vârsta şi constat ca exista, într-adevar, ceva anume ce ma seaca şi pe mine la… tineri.

Ca sa fiu mai explicita in privinţa categoriei de tineri pe care i-am supus analizei, vorbesc despre cei din jurul meu, din mediul studenţesc.

Observ o serie de aspecte:

 • 20% dintre tipe sunt blonde prin natura si atitudine sau au extensii  negre la radacina si galbene la varf; vorbesc tare,prost şi nu foarte adesea  şi se exprima prin fraze care încep cu: “Da’ de ce…?”; sunt reticente la propunerile inovatoare ale colegilor mai rasariţi pentru care au feedback-ul: “Bine ca eşti tu mai deştept!” (asta, bineînţeles, nu înseamna ca ele sunt, cumva, mai proaste); formeaza grupulete care se diferenţiaza prin culoarea gentii asortata cu cea a adidasilor; telefoanele lor rasuna în timpul cursurilor de mp3-uri ordinare; rad zgomotos si sunt arţagoase; abordeaza profii cu întrebari de tipul: ”Ce rost are aceasta materie?”, lucru care poleieşte imaginile lor de Pitzi cu total alte preocupari decat realitatea în care traiesc; nu frecventeaza toate orele, pentru ca le-ar putea pica extensiile daca li s-ar umfla creierul sau nu ar mai avea timp de uitat la teveu; cred ca cei preocupaţi de dezvoltarea personala şi profesionala sunt ‘freaky’- honestly, nu ştiu ce e mai rau: freaky sau… ca ele; merg joia pe Heaven când sunt shot-uri gratis si ar vrea sa aiba iubiţi cu beamveu;
 • unii dintre ei se rezuma la informaţia pe care o primesc de la şcoala şi la felul in care aceasta este abordata;
 • o parte au venit la specializarea in discuţie fiindca aci a picat banu’;
 • un mic dar evident procent dau şpaga pentru locuri in camin; alţii se omoara sa înveţe pentru ele;
 • daca 5% din oamenii aştia fac voluntariat sau sunt implicaţi în orice fel de activitate extra, eu ma înclin; aici nu intra oamenii care lucreaza ca sa reziste la facultate, pe care-i salut, pup si respect!

De ce-uri:

 • sistemul depunere-dosar e de toata jena- nu evidentiaza în mod neaparat pregatirea viitorului student;
 • oricum se pierd vreo 30% dintre oameni dupa primul an;
 • logica: “N-avem sali în care sa ţinem orele, pentru ca sunt prea mulţi; unele note mari nu garanteaza calitatea;  lasa ca le luam banii ?i dupa om vedea…”

Ca sa am şi un paragraf de ‘mea culpa’- e vina mea ca m-am nascut în România. Eu am ales sa vin în oraşul asta. Eu sunt cea nebuna si neadaptata, pentru ca vreau un mediu elitist si competitiv de studiu si am preten?ia sa gasesc asta aici! şi acum! Eu sunt cea care ar trebui sa le ceara vreo doua miare parinţilor, ca sa pot pleca in SUA, unde sa fac vreo 5 miare, pentru a face un master ca lumea prin Danemarca (exagerez, ştiu).

Copiii mei o sa studieze aici?!

VN:F [1.9.15_1155]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
Alexandra Tistea, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Etichete: , ,

 1. andra.costa a scris pe 23 November 2009

  :)) stai linistita ca si eu ma incadrez la categoria ciudatilor, dar cred sincer ca lumea in care traim nu o sa se schimbe prea curand si trebuie sa ne adaptam noi la ea pentru ca ea nu o sa se adapteze veci pururi la noi. Asta nu inseamna sa renuntam la principiile noastre, ci doar ca o sa trebuiasca sa muncim de 10 ori mai mult ca sa putem face lucrurile intr-un mod in care sa mai reusim sa si dormim noaptea.

 2. madMe a scris pe 24 November 2009

  Nu de mult făceam şi eu parte din mediul studenţesc (e vorba de vreo 2 ani de când am terminat cu facultatea) şi cu toate astea când intru acum în acelaşi loc în care acum doi ani studiam şi eu, nu îl mai recunosc. Parcă toată lumea aflată acolo a venit la o reuniune, la o întâlnire cu gaşca, şi nicidecum într-o instituţie de învăţământ. Să nu mai vorbim despre licee … 
  Aşa încât, deşi ne despart doar câţiva ani, mă regăsesc adesea zicând ‘tinerii din ziua de azi’!

 3. Catalin Ilea a scris pe 24 November 2009

  Intr-adevar, aspectul asta de “tineret, mandria tarii” imi induce si mie starea aia de a tanji la civilizatie, la tari straine… Si cred ca treburile astea se-ntampla pentru ca la fel ca si democratia, libertatea a fost prost inteleasa in ultimii 20 de ani in tara noastra si valorile morale s-au pervertit in aseenea masura incat 90% (daca nu mai mult!) din tinerii patriei au modele denaturate de conduita sociala.

  De aici se trage si problema procentului coplesitor de ascultatori de manele / consumatori de ceafa de porc la gratar – intitulati generic cocalari – precum si molima (inter)nationala cunoscuta sub numele de pitiponcism cronic. Pentru ca asta se-ntampla cand toti isi aleg model in viata pe Florin Salam-de-vara / Florin Bratu sau pe Paris Hilton / Zavoranca.

  Si – in alta ordine de idei – din moment ce la majoratul fratelui (cu 4 ani si jumatate mai mic decat mine) mi s-a spus “sarut-mana!” de catre vreo jumatate din colegii si prietenii lui, asta ma indreptateste oarecum sa spun si eu “tineretu’ din ziua de azi…” ?

 4. Alexandra Tistea a scris pe 27 November 2009

  Se pare că nu sunt tocmai singură pe lume:)